ISMÉT LESZ TANODÁK ÉJSZAKÁJA – május 19. péntek

III. TANODÁK ÉJSZAKÁJA – 2017.május 19.

 Kedves Barátaink! Kedves Tanodások!

11894439_940556366010906_6268648625681475132_o

A Tanodák Éjszakája elnevezésű kezdeményezést 2014 őszén „álmodtuk” meg.
A többi „éjszakázó” intézményhez (színházak, múzeumok) hasonlóan, a népszerűsítés és figyelemfelkeltés céljából találtuk ki ezt az eseményt.

Egyik nagyon fontos célunk volt, hogy megismertessük a társadalommal a tanodamozgalom és intézményrendszer fogalmát és annak tevékenységét. Bár reklámra idén sem tudunk költeni, így legfontosabb célunk ebben az évben is az, hogy ez nap a Tanodák ünnepe legyen, elsősorban a gyerekek és a helyi közösségek számára.

Jelenleg nagyon sok régóta működő Tanoda a lét és a nem lét határán lebeg, vagy már be is zárt, „ledobva” ezzel sok-sok év munkáját. A kiszámíthatatlan a finanszírozási gondok, sajnos sok szakember lelkesedét felőrölték. Ennek ellenére, hisszük, hogy a TANODÁSOK közül sokan továbbra is fontosnak tartják azt, hogy tovább küzdjenek, és SOHA NE ADJÁK FEL a segítségre szoruló gyermekek miatt.
Ezen a napon szeretnénk, ha mindenhol ünnepelni tudnánk.

Ezért fontosnak tartjuk, hogy minden csatlakozó Tanoda erről a napról igyekezzék minél több médiumot értesíteni, minél több közéleti szereplőt és érdeklődőt meghívni. Jöjjenek el hozzánk, nézzenek meg egy-egy Tanodát, ismerjék meg az ott folyó munkát közelebbről is. Találkozzanak és beszélgessen a szereplőkkel, gyerekkel, szülőkkel, akik haszonélvezői ennek a munkának illetve azokkal, pedagógusokkal, segítőkkel, akik nap, mint nap végzik ezt a szép hivatást

A kezdeményezés, bár nagyon civil és nagyon forráshiányos, úgy érezzük, hogy kellő számú tanoda csatlakozása esetén, erős mozgalomként képviselheti a tanodák érdekeit. A tavalyi évben,” amikor már közel egy tanéve működtünk tanodatámogatás nélkül” 20 tanoda csatlakozott a Tanodák Éjszakája” kezdeményezésünkhöz. Mi ezt akkor nagy sikerként könyveltünk el, mert örültünk, hogy a finanszírozási nehézségek mellett, még mindig ennyi kitartó Tanoda van, aki várja a gyerekeket. Fontos volt ez azért is, mert, a gyerekek és a Tanodákba ellátogató vendégek (tanárok, önkéntesek) számára is nagy öröm volt a közös tanodás ünnepség.

Várjuk tehát a jelentkezéseket kezdeményezésünkhöz. Hamarosan facebookon keresztül is lehet csatlakozni, pusztán azzal, hogy Ti Tanodások, feltöltitek az aznapi programotokat.
Nincs nyitvatartási minimum, mindenki a helyi igényekhez – ahogy a Tanodáknál lenni szokott – és lehetőségeihez alakíthatja a programját.

Baráti üdvözlettel:

 Ambrus László                                               Gyurka Zsolt
Elnökhelyettes                                                Elnök
                        Egyházi Szociálpedagógia Hálózat

tanodakejszakaja@gmail.com
www.facebook.com/tanodakejszakaja

PORTRÉ: AMBRUS LÁSZLÓ (2017.04.24.)

Szívesen segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek a kitörésben

2017. április 23. 14:00 Rozsnyai Zsuzsanna (Dunántúli Napló), Fotó: L. P.

GILVÁNFA | Ambrus László a gilvánfai Nyitott Ház Tanoda és Közösségi Ház vezetője.
Nem erre a pályára készült, a sors keze játszott közre abban, hogy végül a szíve csücske lett a rászoruló gyermekek támogatása.

– Hogyan indult a pályája?
Csíkszeredáról érkeztem, Pécsre jártam egyetemre. Magyar szakos voltam, majd kommunikációt is tanultam. Eközben kerültem a Collegium Martineum Középiskolai Tehetséggondozó Kollégiumba, Mánfára. Itt kezdtem el hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozni, majd amikor bezárt a létesítmény, meghívtak Gilvánfára tanodavezetőnek.

– Azóta is itt tevékenykedik?
Igen, bár a kezdet nehéz volt. Nem volt semmilyen közösségi tér a faluban, még csak bolt sem, így hatalmas változást jelentett ez az itt élőknek. Azóta viszont a tanoda az a hely számukra, ahol találkozni tudnak egymással.

– Ez mit jelent, hogy telik egy nap a tanodában?
Délelőtt tizenegytől vagyunk nyitva. A tanítás végéig a felnőtteket várjuk, tudnak nálunk internetezni, állást keresni például, vagy ha problémájuk van, mindenben próbálunk segíteni nekik. Aztán három-négy körül, ha megjöttek a gyerekek, kezdődnek a különböző csoportfoglalkozások.

– Hogy kell ezt elképzelni?
Önkéntes alapon jönnek hozzánk a gyerekek. Egyéni megállapodást kötünk mindenkivel, hogy milyen foglalkozásokon vesz részt nálunk, de nem erőszakolunk rá senkire semmit. Próbálunk érdekes programokat kínálni nekik. Vannak sportfoglalkozásaink, zenélhetnek, de leülhetnek csak olvasni, vagy segítünk megírni a házi feladatukat is.

– Mi a kedvence a programok közül?
Nehéz egyet kiemelni, de például nagyon érdekesen alakult a múltkutató projektünk. Minden gyerek gyűjtött fényképeket a felmenőiről, azokból pedig egy kiállítást rendeztünk, ami még azóta is látható a templomban. Nagyon izgalmas volt, ahogy az idősebb családtagok felismerték a fényképeken látható személyeket, és történeteket kezdtek mesélni róluk. A zenebona csoportunk is egy jó példa egyébként, abból nőtte ki magát a táncos foglalkozásunk. Ők azóta fel is lépnek a hagyományos táncaikkal.

– Egyfajta kitörési lehetőség is a tanoda az itt élőknek?
Nem csak nekünk köszönhetik a sikereiket, de mióta működünk, nőtt a faluban az érettségizett és szakmát szerezett diákok száma. Van egy kilencedikes diákunk, aki Pécsett vegyésznek tanul. Öröm látni a csillapíthatatlan tudásszomját, a májusban esedékes tanodák éjszakáján mi is bemutatkozási lehetőséget biztosítunk majd neki és a kísérleteinek.

– Mik a jövőbeni tervek?
Szeretnénk mindaddig jelen lenni a falu életében, amíg szükség van az általunk nyújtott szolgáltatásokra. Sajnos ez sokszor akadályokba ütközik a pénzügyi nehézségek miatt, de próbálunk utat törni a tanodának és a faluban élő felnőtteknek, gyermekeknek egyaránt.

Magyar szakon
- Ambrus László Csíkszeredán született 1973. október 16-án.
Ott járt általános és középiskolába is, majd 1992-ben Pécsett kezdte az egyetemet. Magyar szakra járt, majd kommunikációt is tanult.
2008-ig a Collegium Martineum Középiskolai Tehetséggondozó Kollégiumban dolgozott Mánfán, azután került a tanodába Gilvánfára.
Feleségével a mánfai kollégiumban találkoztak.
Pécsen élnek négy gyermekükkel, akik közül kettő kislány, és kettő kisfiú.
Minden nap ingázik lakóhelye és Gilvánfa között, de már nem okoz neki nehézséget a napi nyolcvan kilométernyi utazás.

 

 

Folytatódik a Hivatásos Gépjárművezetői program (2017.04.22.)


A
„Munkaerő-piaci változások segítése” program segítségével újabb 2500 fő szerezhet térítésmentesen hivatásos gépjárművezetői jogosítványt a szállítmányozási szektorban fellépő munkaerőigény kielégítése érdekében – közölte Cseresnyés Péter az MTI-vel.
A munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár elmondta, a logisztikai ágazat rohamos fejlődésével a közúti áruszállítás versenyképességének javítása kulcsfontosságú tényező Magyarország számára, ezért a szektorban fellépő
szakemberhiány utánpótlását mielőbb biztosítani kell.

 “>
Továbbra is jelentős az érdeklődés mind az egyének, mind a munkaáltatók köréből a gépjárművezetői képzésekre. A közel 12 ezer vállalkozás által üzemeltetett 62 ezer eszköz megköveteli a folyamatos munkaerő-utánpótlást, évente 500-1000 új gépjárművezető munkába állása folyamatosan szükséges, a meglévő hiány pótlása mellett – hangsúlyozta Cseresnyés Péter.

2017. március végéig az OFA Nonprofit Kft. összesen 638 munkáltatóval kötött együttműködési megállapodást, a vállalatok között megjelenik az egy fős igénnyel jelentkező kisvállalat, illetve a több száz főt felvenni szándékozó nagyvállalat is, további 400 munkáltatóval a megállapodás megkötése folyamatban van – tájékozatott az államtitkár. A jelentkezők képzése a munkáltatói szándéknyilatkozatok vagy tanulmányi szerződések benyújtása és megkötése után indulhat, ezzel is elősegítve a támogatottak elhelyezkedését. Így a program hozzájárul a foglalkoztatás bővítéséhez, hiszen konkrét munkaerőigényekre alapozott képzések segítségével biztosítja a vállalatok növekedéséhez szükséges munkaerőt – tette hozzá az államtitkár.

A képzésre olyan magyar állampolgárságú természetes személyek jelentkezhetnek, akiknek a munkaerő-piaci státusza képzéssel, munkaerő-piaci szolgáltatással mozdítható előre, és a pályázati felhívás szerint a programban való részvételhez előírt, valamint a program bevonásakor vizsgált alapvető jogosultsági szempontoknak megfelel. Az első képzések április 21-től megkezdődnek, ahol a programra már korábban jelentkezettek és az  alkalmassági vizsgálatokon megfelelően teljesítők tudnak bekapcsolódni.  Őket a program megvalósítója (OFA Nonprofit Kft.) szólítja meg elektronikus úton.  A program regisztrációs felülete az újonnan jelentkezők részére tervezetten júniusban nyílik meg újra. Az érdeklődők az ofa.hu honlapon jelentkezhetnek majd a képzésre.
Forrás: MTI
- See more at: http://ofa.hu/hu/news/folytatodik-a-hivatasos-gepjarmuvezetoi-program#sthash.ymPL60bf.dpuf

Muzsikáló Budapest – pályázat (2017.04.22.)

Budapesti éttermek pályázhatnak támogatásra cigány zenészek foglalkoztatásához

A hagyományos éttermi cigányzene támogatása és népszerűsítése céljából Muzsikáló Budapest címmel hirdetett pályázatot a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza a főváros turisztikai szempontból frekventált helyszínein működő éttermek számára.

A pályázaton 12 budapesti étterem kap lehetőséget, hogy május 20. és augusztus 20. között a hét hat napján 4-7 tagú cigányzenekart foglalkoztasson – ismertette a kiírás részleteit Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott. Kiemelte, hogy a pályázatot Budapest turisztikai szempontból frekventált helyszínein működő, minimum 30 vendég fogadására alkalmas vendéglátó egységek tulajdonosai vagy üzemeltetői nyújthatják be a Hagyományok Háza honlapján található feltételek szerint április 25-ig.

Kerényi Imre felidézte, hogy az elmúlt évtizedekben a cigányzene egyfajta “értékpusztuláson” esett át, ezért merült fel az a gondolat, hogy állami eszközökkel segítsék a műfaj újbóli virágzását. Hozzátette: a pályázat 173 millió forint keretösszegből valósul meg, a Hagyományok Háza ennek az összegnek a terhére a muzsikusokkal köt egyedi megbízási szerződést, amely alapján közvetlenül a zenészeknek fizeti meg a tiszteletdíjat. Az éttermek támogatásban nem részesülnek.

Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes Művészeti vezetője és a pályázat kidolgozója úgy fogalmazott: “nemcsak a cigányzene fennmaradásáról szól ez a program, hanem olyan családok támogatásáról is, akik több évszázada szolgálják a magyar kultúrát”. A zenész felidézte hogy a cigány muzsikusok a Kárpát-medencében és az egész világon mindig életmódszerűen szolgálták közösségüket: “tanítottak, saját iskolarendszereket és közösségeket hoztak létre és mindenhol a megbecsült emberek közé tartoztak, azért amit és ahogyan csináltak”.

Ezek a zenészek a muzsikusi ismereteken túl azt is megtanították a gyerekeknek, hogyan induljanak el zenélni, hogyan öltözzenek fel, hogyan szolgálják saját közösségüket, illetve hogyan menjenek haza úgy, hogy máskor is szeretettel fogadják őket. “Ez az egyik pillére ennek a pályázatnak is, hiszen fontos, hogy az étteremben olyan muzsikusokat segítsünk munkához, akik ezt a fajta szakmai és emberi minőséget képviselik” – fűzte hozzá. Pál István Szalonna kiemelte, hogy a szakmai zsűri által kiválasztott zenekarokról és a nyertes helyszínekről a Hagyományok Háza felületein kívül a legfontosabb turisztikai fórumokon is lehet majd tájékozódni.

“A cigányzene olyan magyar népzene, olyan szórakoztató zene, amit cigány zenészek játszanak” – fogalmazott Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője, aki arról beszélt, hogy ezek a magasan képzett zenészek elsősorban azzal vívták ki hírnevüket világszerte, hogy a magyar mellett más nemzetek népzenéiben éppúgy jártasak és készéggel teljesítették mindig az éttermekbe betérők kívánságait. “Régen ez volt a feladatunk, ezért jöttek vissza hozzánk, ezért tartották különlegesnek ezt a zenét a külföldi vendégek is” – emelte ki. Mint mondta, a pályázat épp ezt a minőséget szeretné újra népszerűvé tenni. (MTI)

KERESZTTŰZBEN AZ ANTISZEGREGÁCIÓS KEREKASZTAL (2017.04.21.)

„Ez a propagandának nagyon mély és mocskos szintje”

HUTTER MARIANNA 2017. április 21., péntek

Újabb szülés: gyedről vagy táppénzről érdemesebb? (2017.04.21.)

Hogyan jár jobban az első gyermekével gyeden lévő kismama következő gyermeke szülésekor: ha gyedről vagy ha táppénzről megy csedre? Mi lesz a csed számítási alapja?
- Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.
12(1)
- fotó: archív, helyszín: Gilvánfa

A kérdés konkrétan így szólt:
“Az alábbi helyzetben szeretném kérni a tanácsát, hogyan jár jobban a kismama.
Jelenleg első gyermekével van otthon, most már gyeden.
Rövid időn belül tervezik a második gyermeket.
Párja elmenne gyedre a gyermekkel, míg a kismama táppénzre a terhességgel. “

1. Van-e értelme saját vállalkozásban előbb visszamenni megemelt bérrel dolgozni ahhoz, hogy nagyobb legyen a táppénz, illetve a csed (különböző hivatalokban, jogászoktól más-más választ kapott). A korábbi terhesség előtt 36 órás garantált bérminimumra volt bejelentve.

2. Ha igen, ehhez mennyi időt szükséges újra munkába állnia? (Volt, aki azt mondta, elég egy nap, majd mehet táppénzre.)

3. Ha nem megy vissza dolgozni, csak a gyedről táppénzre, amíg apuka felváltja őt gyeden, akkor mi lesz a táppénz, majd később a csed számítási alapja?

4. Az apának fel kell-e váltania őt a gyeden ahhoz, hogy táppénzt kaphasson az újabb terhességgel, vagy mindkettőt igényelheti ő? Illetve a gyedet, majd gyest, és közben az új babára tekintettel a csedet, gyedet is kaphatja, mint gyed extrát?”

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdésben kisgyermekes édesanyáról van szó, aki a második babáját várja és saját vállalkozással rendelkezik. Azt sajnos nem tudjuk meg, hogy vállalkozásában milyen jogviszonyban (egyéni/társas vállalkozóként vagy munkaviszonyban) tevékenykedett.

Függetlenül azonban a jogviszony formájától, annak nincs akadálya, hogy a vállalkozásban ismét munkába álljon, hisz a gyed mellett korlátlanul lehet keresőtevékenységet folytatni. A keresőképtelensége esetén pedig, ugyanezen jogviszonya alapján táppénzre is jogosult lesz. Emiatt tehát nem szükséges, hogy az édesapa igényelje meg a gyedet.

Mivel folyamatos biztosítási jogviszonyról van szó, munkába állása esetén jogosult lesz táppénzre. Más kérdés, hogy amennyiben nem egyéni vagy társas vállalkozóról van szó, ilyen esetben kiadja a foglalkoztató a felgyűlt szabadságot, és ez saját cégben fennálló munkaviszony esetén sem mellőzhető.

Amennyiben az érintettnek a táppénzjogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva nem lesz 180 vagy 120 napi jövedelme, akkor a táppénz alapja a szerződés szerinti jövedelme lesz, ami egyéni és társas vállalkozás esetén a minimálbér 150 százalékát jelenti.

A második baba megszületését követően az édesanya két ellátásra is jogosult lehet, tehát míg a nagyobb gyermekére tekintettel gyedet vagy gyest kap, addig az újszülöttre tekintettel csedre lesz jogosult.

A csed alapja ugyancsak az említett időszakban elért jövedelem, e híján pedig a minimálbér kétszerese, ha csak a tényleges vagy szerződés szerinti jövedelme ennél nem alacsonyabb.
- forrás:
http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Ujabb_szules_gyedrol_vagy_tappenzrol_erdeme_ZX5WER 

Film forog az Ormánságban (2017.04.19.)

A bennük lévő fájdalmat kívántuk kihangosítani – Film forog az Ormánságban

Esküvő pedagógiai okokból
Pethő Tibor

PETHŐ TIBOR 2017. április 18., kedd

Ismét jön a Szakmák Éjszakája – 2017. április 21. péntek, 18:00-22:00

Április 21-én este hattól valamennyi Pécsi Szakképzési Centrumos iskola nyitva lesz és több mint 70 elképesztő programmal várja az érdeklődőket. (x)

Sokféle éjszaka van, múzeumok-, kutatók-, fürdők éjszakája, és most újra itt a Szakmák Éjszakája! (http://www.pecsiszc.hu/) Április 21-én 18-22 óráig valamennyi Pécsi Szakképzési Centrumos iskola nyitva lesz és több mint 70 elképesztő programmal várja az érdeklődőket: a drón reptetéstől a 3D-s tervezésig, az autó tuningtól a CNC esztergályozásig, hegeszthetnek, palacsintát süthetnek, más népek gasztronómiájával ismerkedhetnek, katasztrófavédelmi bemutató lesz, céget alapíthatnak, felmérethetik képességeiket, nyelvtudásukat, szakmai alkalmasságukat, a bátrabbak tűzoltóautó emelőkosarából gyönyörködhetnek a városban és számos hírességgel is találkozhatnak az érdeklődők.

Hallott már 1000 lóerőt dübörögni, látott már egy helyen 2000 haszonjármű-modellt, mentették meg az életét, tud “vakon” gépelni, tud forrasztani, élezett már kést, mit hal(l)ott a pénzről, kezelt már pénztárgépet, tud nyakkendőt kötni, koktélt keverni, van saját kéz vagy lábnyomata, tudja mik az élelmiszerEEEEEEEE -k, tudja milyen vizet iszik,van saját madáretetője, irányított már robotot? Ha nem itt a helye!

Kevés izgalmasabb dolog van, mint a felfedezés öröme, mindig újat keresni, mindig új dolgokat kipróbálni. A Szakmák Éjszakáján mi ezt az élményt kínáljuk: megmutatjuk azt a kevésbé látható világot, ami mellett a legtöbbször elmegyünk, azoknak az embereknek a munkáját, akik nélkül nem lenne teljes és működőképes világunk.

Ezen az éjszakán nem csak megismerheti mindezt, hanem ki is próbálhatja magát minden érdeklődő, hogyan állna helyt az életben. Egy éjszaka, amikor a programozótól a menedzserig, asztalostól a vegyészig, gépi forgácsolótól a pincérig minden lehet! És ki tudja… Hátha egy nap Ön lesz az, aki megtalálja a siker titkát.

Szeretettel várunk mindenkit 2016. április 21-én 18-22 óráig!

Részletes információ a Pécsi Szakképzési Centrum és valamennyi tagintézményünk honlapján.  http://www.pecsiszc.hu

NAGYPÉNTEK – 2017

A felújított barokk templom a partiumi Nagykárolyban

Nagypéntek: mit ünnepel ilyenkor a keresztény világ?

24.hu

Nagypéntek immáron munkaszüneti nap Magyarországon.
Ennek örülünk.
Vagy nem.
Ennél jóval lényegesebb kérdés azonban, hogy mit is ünnepelünk ilyenkor.

A húsvét előtti péntek a keresztény világban Nagypéntek, mely a húsvéti szent három nap második napja. Ekkor emlékezünk meg Jézus Krisztus szenvedéseiről és kereszthaláláról, s egyben ekkor veszi kezdetét a harmadik napi feltámadásra való várakozás. A teológusok és történészek között többen is úgy vélekednek, hogy ez az időpont nem tökéletesen helytálló, hiszen amikor Jézus meghalt, látható volt az égen a Dél Keresztje csillagkép, így a legvalószínűbb dátum, ha a pénteket alapvetésként határozzuk meg, nem lehetett más, mint 33. április 3. Ráadásul pontosan erre a napra esett egy részleges holdfogyatkozás is.

Nagypénteken a szentmise a katolikus liturgiában elmarad, helyette igeliturgiát és áldozást tartanak a templomban, a pap pedig piros miseruhát visel, ezzel is szimbolizálva Jézus Krisztus vértanúságát.

Nagypénteken János evangéliumából olvasnak fel, illetve a passiót éneklik, az oltárszekrény pedig üres a templomokban, jelezvén, hogy Krisztus nincs jelen.
Forrás:
http://24.hu/kozelet/2017/04/12/nagypentek-mit-unnepel-ilyenkor-a-kereszteny-vilag/

HÚSVÉT 2017

Nyuszi ül a fűben
Húsvét idején mindig előtérbe kerülnek az ünnep jellegzetes motívumai, mint a tojás, a bárány és a nyúl. A pogány termékenységi rituálékból fennmaradt szimbólumok jól megférnek a keresztény hagyományok és ceremóniák mellett. A húsvéti nyúl nagy népszerűségnek örvend, de nem ő az egyetlen híres nyuszi. A teljesség igénye nélkül elevenítsük fel gyermekkorunk nyuszi-hőseit, és ismerjük meg jobban az igazi hús-vér nyulakat is.

Húsvéti üdvözlőlap - Balatoni Múzeum, CC BY-NC-ND

Első nyulas irodalmi emlékem a Micimackóhoz fűződik, mely kedvenc mesekönyvem volt. Ebben szerepel Nyuszi, az örökké aggodalmaskodó figura, akinek rendkívül sok rokona, barátja és üzletfele van. A Kockás Fülű Nyúl szintén népszerű volt, ma már plüss formában is kapható. No meg persze nagy kedvenc volt Tapsi Hapsi, az állandóan répát majszoló vidám hős a Looney Tunes rajzfilmekből, aki mindig megtréfálja a többieket. Beatrix Potter cizellált mesekönyveinek híres szereplője Nyúl Péter, és ne feledkezzünk meg a Fekete István történetek nyuláról, aki a Kalán nevet kapta, míg a Fehér Nyúl Alíznak mutatja az utat Csodaországban.

Szerepel még nyúl a magyar népmesékben, az orosz No megállj csak! című rajzfilmben, és a Gyalog galopp című kultfilmben találhatunk egy gyilkos „vérnyulat” is.
Aliz, a lány, aki követte a fehér nyuszit plakát - Vojtina Bábszínház, CC BY-NC-ND

A nyulas történetek egy részében a tapsifüles agyafúrt, ügyes és túljár az ellenfele eszén. Ilyenek például Rémusz bácsi meséi (Joel Chandler Harris). Míg a másik tipikus eset, amikor a nyuszi jár pórul, mint például A teknős és a nyúl című La Fontaine mesében vagy a Nyúl és a sündisznó című magyar népmesében. Legutóbb egy Hógolyó nevű „alvilági bandavezértől” olvadoztak gyerekek és felnőttek egyaránt, hála a cukin megrajzolt A kis kedvencek titkos élete című amerikai animációs filmnek. Ebben a mesében leginkább az tetszik nekem, hogy milyen jól eltalálták a nyúl karakterét, és szembe állították az agresszív, domináns viselkedést a szeretnivaló, bolyhos nyuszi-külsővel.

Ex libris - Balatoni Múzeum, CC BY-NC-ND

A nyúl megtalálható az észak-amerikai indiánok mitológiájában, az aztékoknál nyúl-istenek voltak, míg a bajor hegyvidéken szárnyas szarvas nyúl szerepel a regékben, a távolkeleti mitológiákban pedig Holdnyulat találunk (a Hold istenének kísérője, ő őrzi a halhatatlanság elixírjét). Ezen felül a kínai asztrológia egyik állatjegye és csillagképet is neveztek el róla (Lepus). Számos szólás-mondás, hiedelem és babona kapcsolódik a nyulakhoz. Például ha valaki gyáva, azt mondjuk rá nyúlszívű. Ha nyúlcipőt húzok, az azt jelenti, elrohanok, gyorsan elfutok. Ha valami nagyon rövid az nyúlfarknyi. És tudják, hogyan kell elkapni egy nyulat? Hintsünk sót a farkára!

A nyúlfarok és a nyúlláb állítólag szerencsét hoz, ezért számos kulcstartón fityegtek ezek a nyuszi alkatrészek a 70-es 80-as években. Egyébiránt a nyúl is egy olyan „kellék”, amit a reklámokban szívesen használnak, szinte eladja a terméket. Lásd például az ismert kakaó márkát vagy a tartóselemet.

Húsvét - Vitéz Szénásy Bélánál, Budapest, 1940 - Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, CC BY-NC-ND

A nyulat kedves, félénk, szelíd állatnak tartják, talán ezért is használjuk a szó különböző formáit becézésére: nyuszi-muszi, nyulam-bulam, nyuszó-muszó. Pedig a nyúl tud harcias is lenni, például ha egy másik nyúltól kell megvédenie a területét. Támadáshoz jól tudja használni mellső lábain lévő éles karmait, és fogaival belekap a másik bundájába. Két verekedő nyúl képes halálos sebet ejteni egymáson. Természetesen, ha ragadozó tűnik fel a színen, akkor a nyuszi rögtön nyúlcipőt köt, és nagy eséllyel hagyja faképnél a ragadozót, hiszen gyorsaságban kevés ellenfele van. A ragadozók közül (a madarakat nem számítva) csak két állat érheti utol: a gepárd és az oroszlán. Hirtelen felugrásokkal és irányváltásokkal cselezi ki üldözőjét és általában a ragadozó előbb feladja. Két törpenyúl büszke tulajdonosaként állítom, hogy a nyúl nem gyáva, csak óvatos, rendkívül megfontolt és körültekintő, mint a prédaállatok általában. Hiszen neki az élete múlhat azon, ha „elbambul”.

Vadnyulak - Balatoni Múzeum, CC BY-NC-ND

Fontos tisztázni azt is, hogy a nyúl nem rágcsáló. Pontos rendszertani besorolása: a nyúlalakúak rendjébe tartozó nyúlfélék családja, ezen belül pedig 61 élő faja létezik. Míg a rágcsálóknak két metszőfoguk van felül, addig a nyúlféléknek van még kettő az elsők mögött. Rendkívül kevés tápanyagból is megélnek, mert a fűfélékben és egyéb rostokban lévő cellulózt a hosszú vakbelükben velük szimbiózisban élő baktériumok képesek feldolgozni, így azokat a nyulak meg tudják emészteni. Ha nem vigyázunk, az újságpapír és a padlószőnyeg szintén felkerülhet az esti csemegék étlapjára. De ugyanakkor nem bírnak ki hosszú időt evés nélkül. Legalább 2-3 óránként kell táplálkozniuk ahhoz, hogy emésztésük ne álljon le, mert az anyagcseréjük nagyon gyors. Ha fél napig koplalniuk kell (például egy műtét esetén) már az is megviseli a beleiket és egy egész napos éhezés végzetes lehet számukra.

Nyuszik - Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft., CC BY-NC-ND

Nagyon szapora állatok, egy anyanyúl kedvező körülmények között évente több almot is a világra hoz. Tenyésztéshez ideális haszonállat, hiszen a takarmányozása sem kerül sokba, ugyanakkor a bundája is hasznosítható. Mégis sokan idegenkednek a nyúlfogyasztástól. Ez nem is csoda, tekintve a fentebb leírtakat, sokan nem tudunk elvonatkoztatni attól a képtől, ami bennünk él a nyuszikról: kis pihe-puha, cuki állatka, nagy ártatlan szemekkel és hosszú selymes fülekkel. Hát lehet az ilyet megenni?

Az utóbbi években egyre többen tartanak törpenyulat házi kedvencnek. Kevesebb vele a gond, mint egy kutyával, kis lakásban is tartható, hamar szobatiszta lesz és ugyanolyan érdeklődő és társaságkedvelő, mint például egy cica. Persze előtte a vezetékeket és kábeleket el kell rejteni, nehogy megrágják és megrázza őket az áram. Ha jobban megismerjük őket, rájöhetünk, hogy nekik is van egyéniségük, lehet őket tanítani, ölbe szoktatni, és kis hordozóban az utazást is jól tűrik, ha elég szénát kapnak útravalónak.

Kellemes húsvéti ünnepet - Thúry György Múzeum, CC BY-NC-ND

Végezetül arra kérem a kedves olvasót, hogy Húsvétra csak akkor vegyen nyuszit gyermekének, ha vállalni tudja a gondos gazdi szerepét az elkövetkező 8-10 évben, és mindenképpen keressen egy nyulakra specializálódott állatorvost. Bármilyen furcsa, a nyúl „egzotikus állatnak” számít és például egy „sima” állatorvos sokszor még a nemüket sem tudja megállapítani, amíg kicsik. Tájékozódjanak a helyes tartásukról, mert nagyon sok olyan étel van, amit nem szabad adni nekik, és ami nem ritkán mérgezést vagy felpuffadást és végül a halálukat okozza.

Ha szeretnének nyuszit simogatni Húsvétkor, számos állatsimogatóba ellátogathatnak. Lesz Húsvét többek között a Gödöllői Kastélyban, Húsvéti Nyuladalom Siófokon, Bárányfesztivál a Vajdahunyad Várban. A Fővárosi Állatkertben pedig örökbe is fogadhatnak gazdátlan nyuszikat.

Balatoni Múzeum kisgrafika - Balatoni Múzeum, CC BY-NC-ND

Balatoni Múzeum kisgrafika – Balatoni Múzeum, CC BY-NC-ND
Aknai Zita
Forrás:
http://mandadb.hu/cikk/811068/Nyuszi_ul_a_fuben