Képek

Pogány/Zsályaliget - gilvánfai munkások (is) építik és üzemeltetik a családi élményparkot (2016.03.08.)

A szálloda konferenciatermében KRÁNITZ Ákos, a beruházás társtulajdonos - ügyvezető igazgatója tartott tájékoztatót a pécsi óvodavezetőknek a létesítményről, a családi és csoportos kikapcsolódási lehetőségekről. Csoportkép: Csonka Tibor, Boros János, Orsós György, Bogdán Zsolt, Orsós Balázs, Kalányos István és Nagy László gilvánfai munkások is részt vesznek a pogányi Zsályaliget építésében és fenntartásában. A családi élményparkról részletek megismerhetők a honlapjukon, itt: www.zsalyaliget.hu

Öntözőberendezés ajándékozása Gilvánfán (2016.02.29.)

Izraeli nagyköveti búcsúlátogatás és ajándékozás Gilvánfán (2016. 02. 29. hétfő, 15:00) Háttér: - Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövetének a következő hetekben lejár a diplomáciai szolgálata Budapesten. Mint ismeretes, a nagykövet úr rendszeres látogatója volt Baranya megyének, jó kapcsolatot ápolt a helyi vezetőkkel és kulturális, közéleti szereplőkkel, az egyetemmel. Részt vett a Holokauszt 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezéseken, kiállításokon, többször járt a Pécsi Zsidó Hitközség közösségénél, a pécsi zsinagógában és iskolalátogatásokon, meg kiemelten a roma témájú rendezvényeken. Mielőtt a budapesti misszión véget ér a diplomáciai küldetése, ebből az alkalomból búcsúlátogatást tesz több olyan településen - így a Baranya megyei Gilvánfa községbe is -, ahol az elmúlt esztendők során munkakapcsolatot, együttműködést alakított ki a helyiekkel. Az Európai Unió legszegényebbnek számító ormánsági, sellyei kistérségébe nem érkezik üres kézzel. Egy izraeli cég budapesti partnerének (Metra Kft) közreműködésével öntözőberendezéssel ajándékozta meg a gilvánfaiakat. A referencia film és adatok megtekinthetőek, itt: http://www.metra.hu/ A község földjén közmunkások alapvető élelmiszereket - így: babot, borsót, krumplit, paprikát, paradicsomot, zöldséget, uborkát, salátát (stb.) - saját maguk fóliasátorban és szabad földön termesztenek, majd szétosztják a lakosoknak. Ezt a közösségi kertészetet segíti az a berendezés, amelyet Bogdán László polgármester vehette át a csaknem 400 lelkes, 97%-ban romák lakta település lakói nevében. Ilan Mor nagykövet ismét találkozott a pécsi és alsószentmártoni székhelyű "Számá Dǎ Noj - Vigyázz Reánk” Egyesület által Gilvánfán működtetett ,,Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház" Tanoda vezetőjével Ambrus Lászlóval és a diákokkal, valamint Dr. Heindl Péterrel, a jogsegélyszolgálat vezetőjével.

Tornaterem avatás Magyarmecskén (2016.02.04.)

Szeptember elsejétől a Magyarmecskei Általános Iskolában első osztályos Bogdán Krisztofer, Csonka Viola Amanda, Ignácz Veronika Zsuzsanna, Orsós Antónia, Palkó Krisztián és Pálinkás Alexandra. Velük együtt összesen és pontosan ötven diák ingázik hétköznaponként az alapfokú tanulmányi kötelezettségei miatt Gilvánfáról Magyarmecskére. Számukra a 2016. február negyedike jeles nap lesz, mert ezen a napon történt meg a tornaterem hivatalos és egyben ünnepélyes átadása.

BERLIN 2015.10.17-26. - gilvánfai Múltkutató csoport - Nagy Szilvi fotói, válogatás

Nemzetközi roma találkozón járt 2015. október 17-e és 26-a között a gilvánfai Múltkutató csoport egy része. Nagy Szilvi vezetésével - és Sarah Braun tolmácskénti segítségével - Németországban fővárosában, Berlinben az európai roma kultúra és hagyományok megismerése, valamint a nemzetek közötti közösségépítés volt a fő cél, a városlátogatás mellett. Képgaléria, válogatás - Nagy Szilvi fotógyűjteményéből.

Gilvánfai karácsonyi ünnepség (2015.12.19.)

A ,,Számá dă noj – Vigyázz Reánk Egyesület" gilvánfai Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda, valamint a helyi óvoda és Községi Önkormányzat szervezésében közös karácsonyi ünnepség és táncbemutató volt a Kultúrházban - lásd: képgaléria. Majd a gyermekeknek az ajándékcsomagot Bogdán László polgármester adta át.

Mikulás nap - Biztos Kezdet Gyermekház Gilvánfa (2015.12.04.)

Biztos kezdet Gyermekház - Gilvánfa (2015.12.04.) Mikulásnapi ünnepség, ajándékozással. Fotók, forrás: Facebook/Bellai Tünde

,,Párhuzamos sorsok" - kiállítás megnyitó Gilvánfán (2015.12.02.)

December kilencedikéig, keddig tekinthető meg – napközben, munkaidőben – a gilvánfai Polgármesteri Hivatal épületegyüttesében, a Csillagházban (Fő utca 4.) a ,,Párhuzamos sorsok” című kiállítás. Az ünnepélyes megnyitón előbb Dr. Heindl Péter, a „Számá Dǎ Noj – Vigyázz Reánk” Egyesület gilvánfai Múltkutató program vezetője, majd őt követően Pécsi Tibor, az Élet Menete Alapítvány képviseletében beszélt a holokauszt nemzetközi és helyi vonatkozású eseményeiről. Összesen tíz tabló elevenítette fel a hetven évvel ezelőtt zsidó és roma származásúak elhurcolásának történeti és történelmi jelentségét.

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete Gilvánfán (2015.11.24.)

A „Számá Dǎ Noj – Vigyázz Reánk” Egyesület vendégeként Gilvánfára látogatott (2015.11.24-én, kedden) Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete. A Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda épületében Dr. Heindl Péter köszöntötte a diplomatát. Gilvánfa Község Önkormányzata képviseletében Csonka László alpolgármester vett részt azon a baráti találkozón, ahol a nagykövet - vetítéssel egybe kötött ismeretterjesztő előadás keretén belül - mutatta be a hazáját. Az Ilan Mor izraeli nagykövettel készített beszélgetés Gilvánfa hivatalos honlapján hamarosan olvasható lesz.

,,A JÖVŐ MŰHELYE" - szakmai záróprogram (2015.11.20.)

Szakmai rendezvénnyel zárult a „A jövő műhelye – Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán” (TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) elnevezésű, a közhasználatú nevén a telepes program. A szakmai zárórendezvényen készült a képgaléria. A hivatalos program a gilvánfai Zene-bona hagyományőrző együttes fellépésével fejeződött be.

Meséd - egész heti program óvodásoknak (2015.10.19-22.)

A JÖVŐ MŰHELYE” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat (kódszám: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) keretén belül a szülők mesét olvastak és játszottak a gyermekeikkel az óvodában, egy héten keresztül, adott időszakban. Facilitátor: Bogdán Jánosné

IV. Sport- és egészségnap Gilvánfán (2015.10.27.)

„A JÖVŐ MŰHELYE” – Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061 pályázat keretén belül IV. Sport- és egészségnap volt 2015.10.27. kedden, 10 órától.

Őszi Szüreti Rendezvény Gilvánfán 2015.10.23.

„A JÖVŐ MŰHELYE” – Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061 pályázat keretén belül közösségi rendezvény volt Őszi Szüret elnevezéssel. Meghívott sztárvendégként szinpadra lépett a Tesók és Szilvási Gipsy Band zenekarok. Előzenekarként egy olyan formáció mutatkozhatott be -közöttük a gilvánfai Bogdán Tibor -, akik többségében az Ormánságban élnek és a beás zenei hagyományok ápolását tűzték ki célul.

Nemzetiségi Nap, Pécs 2015.10.10.

Pécs - Nemzetiségi Nap (2015.10.10.) - Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere és Őri László, Pécs alpolgármestere is megtekintette a Nemzetiségi Nap fellépőit. - Oláh Gergő, Balkan Fanatik, Snétberger Ferenc koncert, népi játszóház, nemzetiségi ételkóstoló és számos más színes, ingyenes program várta október 10-én az érdeklődőket a pécsi Széchenyi téren. Fotósorozat: - Snétberger Ferenc, Berlinben élő gitárművész és zenekara. Archív, portré: http://www.origo.hu/kultura/20150326-az-x-faktort-felejtsuk-el.html

Utcanév és házszám táblák Gilvánfán (2015.09.28.)

„A jövő műhelye – Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán” (TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) pályázat keretén belül művészeti tábor volt július 30-31-én és augusztus 2-3-án. A négy napos közösségfejlesztő részprogram vezetője, Vladár Csaba festőművész – grafikus volt, segítői: Kalivoda Árpád és Virág Tibor zeneterápia, Schrenk Rita – Vörös Kinga – Tóth Márta – Szöllősi Kata, mind a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar képzőművészet-terápia szakos másoddiplomás hallgatói. Közvetlen segítőjük volt a „Számá Dǎ Noj – Vigyázz Reánk” Egyesület áltak üzemeltett gilvánfai Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda. A nyári művészeti tábor gilvánfai résztvevői készíthették el saját községük valamennyi (108 ház) utcanév és házszám tábláját. A fagymentes és UV-sugárzás ellen is védett táblák kihelyezésében a helyi küzfoglalkoztatottak is segítenek.

Tanévnyitó a Tanodában (2015.09.08.)

A Számá Dă Noj – Vigyázz Reánk Egyesületet pedagógusok, szociális munkások és más humán szolgáltatásban dolgozók hozták létre – a Szent Márton Caritas Alapítvánnyal karöltve – 2002-ben. A Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda Gilvánfán nyolc évvel ezelőtt kezdte meg a működését. Az alapítók - Ambrus László és a helyiek képviseletében Orsós Edit - voltak. Az új tanév gilvánfai megnyitóján jelen volt Lankó József római katolikus lelkész, a Szent Márton Caritas Alapítvány kuratóriumi elnöke. KÉPGALÉRIA a 2015/2016-os ünnepélyes tanodai tanévnyitóról.

Gilvánfa: már van saját sportfelszerelésük is. (2015.08.29.)

Kiállás Napja (2015.08.29.) - Pécs/Somogy. Az Amnesty International Magyarország, a Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház és a Fészek Tanoda – Pécs, Somogy (SZMCA) szervezésében létrejött programsorozat között szerepel a II. Esélylabda Focikupa megrendezése. Itt Gilvánfa labdarúgó-csapata is pályára lép. Méghozzá vadonatúj sportfelszerelésben, amit BOGDÁN László polgármester osztott ki - segítőivel együtt - a játékoskeret tagjainak. - Fotó: Orsós Edit - Csapatnévsor, balról jobbra: Csonka Mihály, Orsòs Tamás, Csonka Roland, Orsós Sándor, Ignácz Norbert, Szabò János, Ignácz Bálint /B./ , Ignácz Szebastian, Moldoványi Àkos és a kapus Orsòs János.

Magyarmecske: indul a tanév (2015.08.28.)

Bogdán Krisztofer, Csonka Viola Amanda, Ignácz Veronika Zsuzsanna, Orsós Antónia, Palkó Krisztián és Pálinkás Alexandra: ők a gilvánfai első osztályosok. A Magyarmecskei Általános Iskolában - szeptember elsejétől, kedden 8 órától - velük együtt pontosan és összesen ötven gilvánfai alsó és felső tagozatos diáknak csöngetnek be. KÉPGALÉRIA: harminc fotó az iskoláról, a tanévkezdés előtti héten. A magyarmecskei iskolakezdésről - a hétvégén, még a tanévkezdés előtt - részletes helyszíni tudósításban számolunk be itt, Gilvánfa Község Önkormányzatának hivatalos honlapján a ,,Közélet" menüben.

Digitális álláskeresési tanfolyam (2015.08.27.)

,,A JÖVŐ MŰHELYE” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat (kódszám: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) programtervében fontos szerepe van a helyiek álláskeresési támogatásának. Ennek egyik fontos lépése – megint csak és sokadszor is – a tanulás. A pályázati lebonyolítók közül a pécsi székhelyű, Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft. (DDRFK) szervezésében indult augusztus 25-én kedden, a ,,Digitális álláskeresési ismeretek fejlesztése” elnevezésű program.

Harmadik Sportnap Gilvánfán (2015.08.18.)

„A jövő műhelye – Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán” (TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) pályázat keretén belül harmadszor volt SPORTNAP, ezúttal augusztus 18-án, kedden.

Gilvánfai portrék – Kalmár Lajos fotóművész kiállítása, Nagyharsány - Narancsliget, Ördögkatlan Fesztivál

2015. augusztus 6-7-8. - Ördögkatlan Fesztivál, Nagyharsány - Narancsliget. Kalmár Lajos pécsi fotóművész Gilvánfán készült portréiból volt látható egy kiállítása.

Ördögkatlan Fesztivál - Esélykikötő, Nagyharsány: a gilvánfai Zenebona együttes koncertjei (2015.08.6-7-8.)

„A jövő műhelye – Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán” (TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) pályázat keretén belül a Zenebona együttes három este is fellépett Nagyharsányban, az Ördögkatlan Fesztivál ,,Esélykikötő" elnevezésű programrészében, augusztus 6-7-8-án.

(2) Bicsérdiek és Gilvánfaiaik közösen emlékeztek meg a roma holokausztról (2015.08.02.)

A Bicsérdi Roma Kisebbségi Önkormányzat meghívására gilvánfai lakosok is részt vettek augusztus másodikán, vasárnap, Bicsérden a hagyományőrzés és egyben hagyományteremtés céljából első alkalommal megtartott roma holokauszt megemlékezésen. Programszervező: Nagy Szilvi, a Bicsérdi Roma Önkormányzat elnöke - szociálpedagógus, szociális munkás, Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda, Gilvánfa Fotók: Bicsérdi Roma Önkormányzat

Bicsérdiek és Gilvánfaiaik közösen emlékeztek meg a roma holokausztról (2015.08.02.)

A Bicsérdi Roma Kisebbségi Önkormányzat meghívására gilvánfai lakosok is részt vettek augusztus másodikán, vasárnap, Bicsérden a hagyományőrzés és egyben hagyományteremtés céljából első alkalommal megtartott roma holokauszt megemlékezésen.

3. képgaléria: művészeti tábor (2015.08.04.)

„A jövő műhelye – Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán” (TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) pályázat keretén belül a 4 napos művészeti tábor zárása augusztus 3-án, kedden kora este volt. Képek a negyedik tábornapról.

Művészeti tábor Gilvánfán (2015.07.30-31 és 08.03-04.)

„A jövő műhelye – Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán” (TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) pályázat keretén belül művészeti tábor tart július 30-31-én, csütörtökön és pénteken, meg még augusztus 2-3-án, tehát hétfőn és kedden. A négy napos közösségfejlesztő részprogram vezetője Vladár Csaba festőművész – grafikus.

Falunap Gilvánfán (2015.07.17.)

Gilvánfán az idei Falunap programsorozatának vitathatatlan slágere BÓDI CSABI fellépése volt. Az egy órás koncert után valóságos roham indult egy-egy közös fotó elkészítéséért.

Szociális bérházak átadása (2015.07.08.)

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és Dr. Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja adta át a gilvánfai Varga-telepen a helyi közfoglalkoztatottak által elkészített vályogházak jelképes kulcsait - Csonka László alpolgármesternek.

Sport- és egészségnap (2015.07.02.)

„A jövő műhelye – Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán” (TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) A Sport-és egészségnap programja: - Zenés bemelegítés - Családi sorverseny - Pilates – testtartás javító torna - Röplabda gyakorlás és játék - Testösszetétel mérés, életmód tanácsadás - Tollaslabda vetélkedő - Foci bajnokság

Tanodai 3 éves projektzáró rendezvény (2015.06.29.)

A gilvánfai tanodás gyerekek és szülők, partnerek, barátok, támogatók voltak a vendégek a projektzáró rendezvényen, amelyet a Nyitott Ház Tanoda udvarán tartottak. Az eseményen vendégül látták mindazokat, akik akár gyerekként, akár szülőként, segítőként, önkéntesként, adományozóként, támogatóként az elmúlt 3 évben kapcsolódtak a tanoda tevékenységéhez. A baráti beszélgetés mellett volt egy-egy tányér lecsó és pörköl is. A hangulatról a bogyiszlói roma zenekar gondoskodott.

Nagyüzem a közösségi kertészetben (2015.06.26.)

,,A JÖVŐ MŰHELYE” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat (kódszám: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) része a település tulajdonában lévő földterületen elindított közösségi kertészet kiterjesztése a helyi lakosok bevonásával. Csonka László alpolgármester szerint a cél változatlan: a zöldségtermesztéssel a gilvánfaiak elindulhattak a részleges önellátás irányába. Fölértékelődhet a munka becsülete, mert maguknak kertészkednek, s csak így van mit szétosztani és azt megenni.

Nyári diákétkeztetés Gilvánfán (2015.06.18.)

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek ingyenes nyári étkeztetésének támogatására sikeresen pályázott Gilvánfa Község Önkormányzata. Így, a nyári szünetben legalább 43, de legfeljebb 53 napon keresztül kell az önkormányzatnak biztosítania a rászoruló gyermekeknek napi egyszeri meleg ebédet. Ez Gilvánfán 145 tanulót jelent, a rendelkezésre bocsájtott keret 3.381.400,- forint.

VAKÁCIÓ: TANODAI TANÉVZÁRÓ (2015.06.19.)

Ambrus László tanodavezető és Orsós Edit vezetésével tanévzáró ünnepséget és ajándékozást tartott péntek (2015.06.19.) délután a Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda közössége. Külön köszöntötték a végzősök diákokat: Balatoni Boglárka, Orsós Edina és Bogdán Aranka sikeres tanulmányi eredménye újabb példa a gilvánfaiak előtt is. A gilvánfai diákokkal együtt ünnepeltek a segítőjük, a külföldi önkéntesek, így Cathrin Pape (Trier, Németország) és Elisa Pons (Perosa Argentina, Olaszország), kivéve Sarah Braun, aki már elutazott egy észtországi baráti meghívásra.

Pályázati műszaki fölújítások Gilvánfán, II. szakasz (2015.06.18.)

Befejeződött ,,A JÖVŐ MŰHELYE” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat (kódszám: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) műszaki felújítási munkálatainak (I. szakasz: március 5.) második szakasza: a Csillag – Cserhaj (Segítőház) kialakítása, a Polgármesteri Hivatal épületegyüttesének korszerűsítése, valamint a sportpálya megújítása.

Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) - gilvánfai fellépőkkel, 1. rész (2015.06.11.)

Színes kavalkád 2015 – Gusztăc! Kóstoljatok! 2015. június 10. szerda, 17:00 -Nyitott Ház Tanoda Hagyományőrző Csoport (Gilvánfa)

Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) - gilvánfai fellépőkkel, 2. rész (2015.06.11.)

Színes kavalkád 2015 – Gusztăc! Kóstoljatok! – 2015. június 10. szerda, 17:00 Nyitott Ház Tanoda Hagyományőrző Csoport (Gilvánfa)

Életképek: Pécs, Sétatér - POSZT 2015

– 2015. június 10. szerda, 17:00 Fellépő: Nyitott Ház Tanoda Hagyományőrző Csoport (Gilvánfa) Fotó: Orsós Melinda

Gyemeknap Gilvánfán /1. rész/ (2015. 05. 30.)

,A JÖVŐ MŰHELYE” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat (kódszám: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) programtervében szerepelnek a közösségi rendezvények. A Számá Dă Noj – Vigyázz Reánk Egyesületet – az önkormányzattal, s annak intézményével, a Biztos Kezdet Gyermekházzal összefogva – a hónap utolsó szombati napját a gyermekeknek varázsolta szebbé. (képgaléria: 1. rész)

Gyermeknap Gilvánfán /2. rész/ (2015.05.30.)

,,A JÖVŐ MŰHELYE” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat (kódszám: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) programtervében szerepelnek a közösségi rendezvények. A Számá Dă Noj – Vigyázz Reánk Egyesületet – az önkormányzattal, s annak intézményével, a Biztos Kezdet Gyermekházzal összefogva – a hónap utolsó szombati napját a gyermekeknek varázsolta szebbé. (képgaléria: 2. rész)

Gyermeknap Gilvánfán /3. rész/ (2015.05.30.)

,,A JÖVŐ MŰHELYE” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat (kódszám: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) programtervében szerepelnek a közösségi rendezvények. A Számá Dă Noj – Vigyázz Reánk Egyesületet – az önkormányzattal, s annak intézményével, a Biztos Kezdet Gyermekházzal összefogva – a hónap utolsó szombati napját a gyermekeknek varázsolta szebbé. (képgaléria: 3. rész)

Szépkorúak köszöntése Gilvánfán (2015.05.22.)

A szépkorú gilvánfaiakat a község vezetése nevében Nagy Gábor, önkormányzati képviselő köszöntötte, majd vacsorával látták vendégül őket.

Gilvánfaiak dolgozhatnak Pogányban - alpolgármesteri vizit (2015.05.21.)

,,Építőipari tranzitfoglalkoztatás Baranyában" - címmel indult mintegy negyedmilliárdos nagyságrendű Európai Uniós támogatottságú beruházás Pogányban. A szabadidő park tereprendezésében - előreláthatólag novemberig - nyolc gilvánfai, eddigi munkanélküli kapott álláslehetőséget.

Gilvánfa: sportpálya fölújítás I. szakasz (2015.05.18.)

,,A JÖVŐ MŰHELYE” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat (kódszám: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) keretében megkezdődött a sportpálya fölújításának első szakasza. Kivitelező: a pécsi CastrumBuild Beruházó és kivitelező Kft, (Ügyvezető: Kovács Ferenc)

Mezőgazdasági gépvásárlás Gilvánfán (2015.05.18.)

,,A JÖVŐ MŰHELYE” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat (kódszám: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) keretében az önkormányzati tulajdonú földek megművelése céljából megtörtént a gépvásárlás.

Találkozás Rita PRIGMORE-ral, a cigány gyermekeken végzett náci orvosi kísérletek és a holokauszt túlélőjével (2015.05.13.)

Gilvánfai diákok részvétele az előadáson. 2015. május 13-án, szerdán 13 órakor – a Zsolnay Negyed – E78 – Koncertteremben. Rita Prigmore ikertestvérével, Rolandával együtt 1943. március 3-án született a németországi Würzburgban, szinti (cigány) családban. Ritának hosszú ideig nem volt tudomása arról, hogy kisgyermekként orvosi kísérleteknek vetették alá a szőke és kékszemű felsőbbrendű rasszt vizionáló dr. Mengele elképzelései szerint, hogy szeme színét megváltoztassák. Az ezt követő vizsgálatok során igazolást nyert, hogy a rosszulléteit a rajta gyermekként a náci orvosok által végrehajtott agyi kísérletek okozták. Rita Prigmore fáradhatatlanul járja Európát, hogy a fiataloknak elfogadásról és az élet tiszteletéről beszéljen. szervező: Sant’Egidio Közösség

Palántaosztás Gilvánfán (2015.05.08.)

Közösségi kertészet. A helyi családok 14 paprika és 20 tő paradicsom palántát, továbbá 10 fej salátát kaptak a közfoglalkoztatottak által fóliasátorban gondozott növényekből.

Tanoda & tánc (2015.05.08.)

Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda - Orsós Edit & Nagy Gábor -> Tanoda & tánc

Gépjárművezetői tanfolyam Gilvánfán (2015.04.27.)

,,A JÖVŐ MŰHELYE” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat (kódszám: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) keretén belül hivatásos gépjárművezetői tanfolyam indult. A résztvevők - a pécsi székhelyű Baranya Autósiskola szervezésében – várhatóan május közepéig letehetik a sikeres vizsgát. A gilvánfai résztvevők: Dömsödi Tamás, Orsós Krisztián, Orsós Zoltán, Bogdán László, Bogdán János és Kalányos István.

Felnőttképzés Gilvánfán (2015.04.24.)

,,A JÖVŐ MŰHELYE” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat (kódszám: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) keretén belül felnőttképzés is indult. A cél itt az volt, hogy akiknek eddig nem sikerült befejezniük az általános iskolát, a sikeres tanulmányaik után ők is rendelkezhessenek ezzel a végzettséggel. Fotó: Sándor Anett szociális munkás ,,Számá Dǎ Noj – Vigyázz Reánk” Egyesület A képen Tóth Géza matematika – fizika szakos, magyarhertelendi tanár látható.

Gyermekprogramok - Tanodák Éjszakája, Gilvánfa (2015.04.17.)

Fotó: Sándor Anett szociális munkás ,,Számá Dǎ Noj - Vigyázz Reánk” Egyesület

Tanodák Éjszakája - Gilvánfán (2015.04.17.)

,,Minden tanévkezdés fontos élmény, csakúgy mint minden karácsonyi ajándékozás megszervezése, vagy minden sikeres pótvizsga felkészítés. Amikor először éreztem, hogy van értelme a munkámnak, akkor volt, amikor a gilvánfai csapat nyerte meg a tanodaközi focibajnokságot és elhoztuk a kupát. Akkor láttam meg a gyerekek szemében, hogy milyen fontos számukra a pozitív megerősítés. A tanoda életében mérföldkő volt a tavalyi évzáró ünnepség is, amikor az immár érettségizett vagy szakmunkás vizsgát tett fiatalokat és szüleiket köszönthettük. A minap pedig annak örültem nagyon, amikor egy hegesztőnek tanuló fiatalember büszkeségtől csillogó arccal odajött hozzám, és elújságolta, hogy a szintvizsgája 4-es lett, de a hegesztésére a vizsgabiztos azt mondta, hogy szebb mintha egy szakoktató csinálta volna. A gyerekek öröme a tanodai pedagógus igazi bére." (Részlet az Ambrus László tanodavezetővel készült interjúból)

Tanodák Éjszakája - Pécs/,,Nappali" (2015.04.17.)

A Tanodák Éjszakája elnevezésű kezdeményezést 2014 őszén „álmodtuk” meg. A többi „éjszakázó” intézményhez (színházak, múzeumok) hasonlóan, a népszerűsítés és figyelemfelkeltés céljával találtuk ki ezt az eseményt. Így egyik nagyon fontos célunk, hogy megismertessük a társadalommal a Tanoda mozgalom és intézményrendszer fogalmát és annak tevékenységét. Talán túl nagy szavak ezek, és bár reklámra idén még nem telik, de hisszük, hogy egy-két éven belül sokkal többen fogják tudni és érteni a Tanodák szükségességét és működését, és remélhetően sokkal többen tartják majd azokat fontosnak a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó településeken. A másik szintén ugyanilyen fontos célunk, – amihez még inkább szükség lenne a nyilvánosságra – hogy felhívjuk, elsősorban a döntéshozók figyelmét arra, hogy a tanoda jellegű programoknál a szakmai sikeresség biztosításának elengedhetetlen feltétele a folytonosság, a kiszámítható finanszírozás. Ez pedig ellentmond az eddigi – kormányzatokon átívelő – gyakorlatnak. Az állandó segítő jelenléttel nem fér össze az egy-két éves projektszerű működés, hiszen a gyerekekkel nem lehet csak egy - két évig foglalkozni, aztán majd fél vagy egy évet nem, mert nincs rá pályázat. Közös tapasztalatunk az, hogy a támogatás nélküli időszakokban, vagyis amikor nem tudunk alternatív és fejlesztő programokat kínálni, a tanodás célcsoport körében megindul az iskolai lemorzsolódás, felüti fejét a kábítószer fogyasztás. E két fontos célt kívánjuk tehát elérni, és bár a kezdeményezés nagyon civil és kicsit amatőr, és nem forráshiányos is, úgy érezzük, hogy ha kellő számú tanoda és hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó intézmény csatlakozik a mozgalomhoz, akkor talán azt erősebben, hatékonyabban lehet képviselni a döntéshozók felé, mintha azt egyedül tennénk, mintha külön-külön vívnánk a „dzsungelharcot” A fentiek okán, 2015. április 17. pénteken 13.00-24.00óra között egy olyan, önkéntes alapon szerveződő országos programba való részvételre hívunk, amelynek lényege a következő: • Tanodáink a szokásostól eltérően tartanak nyitva 13. 00 és 24.00 óra között. • Programjaink nyitottak, minden érdeklődőt szeretettel várunk. • Minden lehetséges módon, tájékoztatni kívánjuk a közvéleményt munkánkról. • Egy-egy központi helyszínem pl. megyeszékhelyen sajtótájékoztatóval egybekötött figyelemfelkeltő rendezvényt szervezünk. (Mi - az ötletgazdák - PÉCSETT a belvárosban szervezünk egy ilyen célú rendezvényt)

Antal István (Gilvánfa) szaporcai munkahelye (2015.04.10.)

Helyszín: SZAPORCA, Ős-Dráva Látogatóközpont, Ormánság. ANTAL ISTVÁN gilvánfai lakos - közösségi összefogással - egyelőre naponta utazhat a község kisbuszával a munkahelyére. Így, mint jövedelemmel rendelkező közfoglalkoztatottnak lehetősége lesz élete nagy álmának megvalósítására. Szeptembertől befejezheti utolsó évét is Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karon.

Pécsi egyetemisták kézműves foglalkozása (2015.04.07.)

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar (PTE FEEK) ifjúsági segítő szakos önkéntes hallgatói kézműves foglalkozáson vettek részt a Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda vendégeként.

Fóliasátras közösségi kertészkedés Gilvánfán (2015.04.02.)

A cél egyértelmű: lépés az öngondoskodás elvén alapuló önellátás fele. Amit közmunkásokkal zöldségfélét megtermelnek az önkormányzati területen, azt majd mind szétoszthatják - maguk között. A három fóliasátorból a palántázóban a szeszélyes tavasz miatt még április elején is szinte éjjel-nappal érdemes (fával) fűteni a kazánt. De már látszik az eredménye. A paradicsom mellett a hagyományos és akár savanyításra is alkalmas almapaprikából összesen 1.700, míg az uborkából 740 tő vár kiültetésre. A legfejlettebbek a saláta palánták, ebből 1.800 fej akár már holnap a szabadföldbe ültethető volna.

Vályogtégla-készítő tanfolyam Gilvánfán (2015.04.02.)

A Türr István Képző és Kutató Intézet (Pécs) szervezésében március 23-a és május 18-a között vályogtégla-készítő tanfolyam zajlik 19 helyi lakos részvételével. Az oktató, Szilágyi Domonkos, tájékoztatása szerint a 270 órás tanfolyam gyakorlati vizsgával zárul és a sikeresen teljesítők tanusítványt kapnak.

Meséd - óvodai programbővítés (2015.03.25.)

Gilvánfai anyukák közössége, téma: a mesekönyv és a gyermek. Facilitátor: Bogdán Jánosné

Nőnap Gilvánfán (2015.03.08.)

Megtörtént március ötödikén, csütörtök délelőtt a ,,A JÖVŐ MŰHELYE” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat (kódszám: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) keretén belül a Csillag – Cserhaj (Segítőház) műszaki átadásának első szakasza. Az első hivatalos házavató három nap múlva - még a végső bútorzat elhelyezése előtt - március 8-án, vasárnap délután volt. Nőnap alkalmából Gilvánfa Község Önkormányzata virággal és vacsorával látta vendégül a település hölgyeit, akik a program első részében - még a férfimentes övezetben - táncra is perdültek. Azután a Somogy megyei TARANY településről érkezett ,,Lajos Family" zenekar volt a hangulatfelelős.

Gilvánfa: műszaki átadás - polgármesteri hivatal (2015.03.05.)

A Polgármesteri Hivatal épületegyüttesének megújulásával a megfogalmazott pályázati célkitűzés is teljesülhet. Információs és közösségi tér létrehozása, hatósági ügyek intézése, E-ügyintézés, közérdekű információk és internet hozzáférés biztosítása, jogsegélyszolgálat működtetése, tanácsadások (egészségügyi, gyermekvédelmi, stb.) szervezése, szociális munkások irodája, újraélesztő készülék elérése, a helyi lakosság munkába helyezését segítő munkaerő piaci menedzser és a közösségi-kulturális munkát szervező animátor beállítása, közösségi-kulturális programok helyszíne.

Pán Péter és a gilvánfaiak (2015.01.31.)

Pécsi Nemzeti Színház: Pán Péter A gilvánfai Tanoda szervezésében tekinthették meg a gilvánfai fiatalok ezt a nagysikerű darabot és egyben a baranyai megyeszékhely egyik legpatinánsabb épületét - immár belülről is.

Gilvánfa: polgármesteri hivatal fölújítása (2015.01.28.)

A munkálatokkal megbízott cég - Castrum Build, ügyvezető igazgató: Kovács Ferenc - az időjáráshoz igazodva első ütemben a a meglévő közösségi ház és polgármesteri iroda felújítása és átalakítása kapcsán a belső munkálatokat kezdte el. Így a belső nyílászárók elhelyezése, a hidegburkolatok cseréje, a villanyszerelés, a gyengeáramú hálózat, a víz- és szennyvízszerelés és az új központi fűtés kiépítése folyik.

,,Meséd" - óvodai programbővítés (2015.01.22.)

Facilitáror képzés a magyarmecskei könyvtárban.

Közösségi karácsonyi ünnepség Gilvánfán (2014.12.19.)

A Tanoda szociális munkásai - Ambrus László vezetésével - és többen a község gyermeki közül - közös műsorral kedveskedtek a falubelieknek. Azután Bogdán László polgármester irányításával a családok számára ajándékcsomaggal kedveskedtek a gilvánfaiaknak.

Roma Advent a gilvánfai óvodában (2014.12.15.)

Mesedélután a Karácsonyról, az Adventről és a jó cselekedetekről.

,,Közös utakon" - gilvánfai zenészek fővárosi bemutatkozása (2014.12.02.)

Gilvánfaiak zenészek bemutatkozása Budapesten, a Türr István Képző és Kutató Intézet konferenciáján (2014.12.02.)

Gilvánfai jégtáncosok Pécsett (2014.11.28.)

Ambrus Lászlónak, a Tanoda vezetőjének vezetésével újabb közösségi programom vehettek részt a gilvánfai ifjak. Ezúttal Pécsett bizonyíthatták, hogy megállják a helyüket - a jégen, vagy akár fenéken csúsznak.

Gilvánfai pályaválasztók gyárlátogatása - Hauni Kft Pécs (2014.11.22.)

Az általános iskolás korú, pályaválasztás előtt állók számára jelentett bepillantási lehetőséget a német cég által megtartott nyílt nap.

Brüsszeli delegáció Gilvánfán (2014.11.12.)

Az angol Michael Ralph, valamint Lencsés Varga Viktória és Dr. Ürmös Andor az Európai Bizottság Főigazgatóságának (Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion) képviseletében ismerkedtek Gilvánfával.

Gilvánfaiak részvétele a Márton napon (2014.11.11.)

Alsószentmárton látta vendégül - egyebek mellett - a gilvánfaiakat a Márton napi ünnepségen.

Gilvánfaiak iskolalátogatása - Budapest, Alternatív Közgazdasági Iskola (2014.11.07.)

A gilvánfai iskolaválasztók Alternatív Közgazdasági Iskolát ismerhettek meg a Tanoda szervezésében.

Halottak Napi koszorúkészítés Gilvánfán (2014.10.30.)

A kézműves program a kultúrházba volt, kifejezetten felnőttek részére. Erről a Tanoda szociális munkásai mindenkit igyekeztek szóban tájékoztatni, illetve készítettek szórólapot, amit Annuska (Bogdán Jánosné) osztott szét a faluban. A koszorú alap mellé mindenki választhatott magának kiegészítésként egy selyemvirágot, zöld díszítés pedig mindenkinek jutott korlátlanul.

Gilvánfaiak óbányai kirándulása (2014.10.05.)

A Tanoda szervezésében a Mecsek egyik legszebb részére kirándultak a gilvánfaiak: ez Óbánya és térsége.

Pályázati programindítás Gilvánfán (2014.10.03.)

Elindult hivatalosan is a ,,A JÖVŐ MŰHELYE” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat (kódszám: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) megvalósítása. A sajtótájékoztatón részt vett NAGY Csaba, Pécs város önkormányzatának akkori alpolgármestere, akit a 2014. október 12-i helyhatósági választás után a Baranya Megyei Közgyűlés elnökének választottak.

Gilvánfaiak tengerparti kirándulása (2014.09.20.)

Horvátország, Adria, Crikvenica - különbuszos kirándulás a tengerpartra.

Ördögkatlan Fesztivál - Nagyharsány (2014.08.22.)

A gilvánfai Zenebona együttes részt vett Baranya megye egyik legfontosabb nyári fesztiválján. A programsorozatra ellátogatott a Tanoda nyári táborozóinak kézműves csoportja is.

Gilvánfa bemutatkozása: Néprajzi Múzeum (Budapest) 2014.06.24.

„Megvetés és önbecsülés” Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszter nyitotta meg azt a néprajzi tárgyú kiállítást, amelyen bemutatták a gilvánfai teknővájó cigányok szakmáját is. Bogdán László, Gilvánfa polgámester köszöntője mellett a Zenebona együttes is fellépett, a fővárosi vendégeket az ajándékba kapott punyával a miniszter kínálta meg.

Gilvánfai gyermekrajzok kiállítása Pécsett (2014.06.10.)

Pécs: Színes Gyöngyök Egyesület szervezésében, a Tanoda közreműködésével mutatkozhattak be gilvánfai diákok a rajzaikkal.

Comments are closed