TANODÁK: jövőre fele ennyi pénzt szán rájuk a kormány (2018.11.29.)

A kormány félmegoldása: mi lesz a hátrányos helyzetű gyerekeket felkaroló tanodákkal?
szerző: Gera Márton
publikálva: 2018. nov. 29., 17:14

Két éve nagyon nehéz helyzetbe kerültek, most talán történik valami, ami segíthet nekik. De sok a kérdőjel. Hiába segítenek hátrányos helyzetű gyerekek tömegeinek, a tanodák néhány éve komoly bajba kerültek.

Mi a tanoda?

A tanodák nem kormányzati szervezet által működtetett, helyi sajátosságokra, a gyerme­kek, fiatalok önkéntes részvételére épülő közösségi színtér. Általában olyan komplex szolgáltatást nyújt, melyet a társadalmi perifériára szoruló gyermekek nem érthetnek el az oktatásban. A tanoda-program a megalakulása óta leginkább olyan településeken nyújtott segítséget, ahol az állam és a közoktatás szinte láthatatlan, vagy legalábbis nem megfelelően működik.

Két éve ugyanis számos, régóta működő tanoda esett el az európai uniós pályázati támogatástól: száznál is több intézmény kapott akkor levelet a minisztérium illetékes főosztályától, hogy sajnálattal értesítik őket, de „a támogatási kérelem a bírálati folyamat eredményeképp nem részesült támogatásban”. Ez akkor óriási felháborodást váltott ki, ám most úgy tűnik, a tanodák egy változtatásnak köszönhetően a jövőben tudnak tervezni, még ha nagyon sok is a kérdőjel.

Gyerekek egy tanodábanGyerekek egy tanodában – Fotó: MTI/Balázs Attila

Van esély a normális finanszírozásra

2016-ban azonban sok, régóta működő tanoda egyáltalán nem kapott európai uniós támogatást (erről itt írtunk részletesen) az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése miatt, ami több intézményt sodort veszélybe.

Szűcs NorbertSzűcs Norbert – Fotó: A szerző felvétele

Ezt követően kereste meg a minisztériumot, az Emmi-t a TanodaPlatform és sikerült elérni, hogy a támogatásoktól eleső tanodák megmeneküljenek, áthidaló segítséget kapjanak. A platform egyik alapítója, Szűcs Norbert az intézmények helyzetével foglalkozó csütörtöki konferencián azt mondta: a tanodák hosszú távú működése miatt a normatív finanszírozást elő kell készíteni, mert csak így tudnak fennmaradni ezek a segítő intézmények.

Tavaly az Emmi létre is hozott egy Tanoda Munkacsoportot, és kidolgozott egy koncepciót az intézmények hazai forrásból történő támogatására, így jelenleg úgy tűnik, talán sikerülhet megoldani a tanodák hosszú távú finanszírozását. Berki Judit, a TanodaPlatform másik alapítója szintén részt vett ebben a munkacsoportban, és a konferencián azt mondta, hogy több dologra is kellett figyelni a koncepció kidolgozása során: a tanoda nem válhat büntetéssé, nem lehet kötelezővé tenni, valamint nem lehet a szegregáció melegágya. „A legfontosabb dolog, hogy a gyerekek úgy menjenek innen tovább, hogy integrált iskolákban tanulhassanak” – mondta Berki.

Sörös Iván, a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság Gyermekesély Főosztályának vezetője is részt vett a konferencián, így a résztvevők arról is kérdezhették, hogy pontosan hogyan tervezik megoldani a tanodák normatív támogatását. Sörös azt mondta, hogy a legutóbbi költségvetési törvényben már szó van a tanodákról is, ami előrelépést jelent. Jelenleg 2,5 milliárd forintot terveznek a jövő évre a tanodák finanszírozására fordítani, ez azonban nem normatíva lesz, hanem pályáztatás keretében oldják meg a támogatást.

Sörös IvánSörös Iván – Fotó: A szerző felvétele

Hogyan oldják meg?

Az kiderült a konferencián, hogy a tanodák mindentől függetlenül alaptámogatást fognak kapni, illetve lesz egy úgynevezett „feladattámogatás”, melyet az ellátott gyerekek után jár az intézményeknek. Ezt úgy tervezi a minisztérium, hogy minimum húsz, maximum harminc gyerek után adna támogatást, bár ettől függetlenül a tanodák segíthetnek több gyereknek is, csak utánuk már nem kapnak ilyen támogatást. „Hol, ki és mit csinál” – mondta Sörös arról, hogy mit fognak nézni a pályázás során.

Bár Sörös pontos dátummal nem tudott szolgálni, a pályázati kiírás decemberben jelenhet meg a Magyar Közlönyben. „Ez azt jelenti, hogy biztos munka a karácsonyfa alatt lesz” – mondta.

Az elődás után több kérdés is felmerült a javarészt tanodákban dolgozó résztvevők részéről, ami azt is mutatta, hogy egyáltalán nem világosak még a részletek. A pályázat beadási határideje például húsz nap lesz, ami többek szerint elég kevés, és a 2,5 milliárd forint valójában a fele annak, amit a jövőre már kifutó európai uniós támogatások eddig biztosítani tudtak, az ugyanis 5 milliárd volt. Vagyis könnyen lehet, hogy csupán a tanodák fele marad meg.

Ahogy az is kérdés, mennyire fog érvényesülni az egyházi lobbi: a narancs.hu információi szerint ugyanis az elmúlt években az egyre több tanodával rendelkező egyházak is szeretnék, ha minél több támogatással rendelkeznének, ezért néhányan megpróbálják a pályázaton is érvényesülő szakmai sztenderdek alól kihúzni magukat.

– forrás: https://magyarnarancs.hu/belpol/egy-jo-hir-megoldodhat-vegre-a-gyerekek-ezreinek-segito-tanodak-finanszirozasa-115428

Comments are closed