LEVELEZÉS: megújult a Gmail, és jobb, mint valaha (2018.04.27.)

Csak néhány hete derült ki, hogy hosszú idő után megújul a Gmail, de máris kipróbálhatóvá vált a ráncfelvarrt, okosított új verzió. Megnéztük, mik az újdonságok, és érdemes-e váltani. Spoiler: de még mennyire!

Megújult a Gmail, és bár néhány új funkcióra még pár hétig várni kell, az már most is világos, hogy az új verzió jó ideje a legnagyobb frissítés a levelezőrendszer történetében.

Óriási emailforradalomra persze senki ne számítson. Inkább arról van szó, hogy a Google-nél fogták a pár éve indított kísérleti levelezőrendszert, az Inboxot, és az ott kiérlelt funkciók javát letisztultabb formában becsatornázták az anyaszolgáltatásba, aztán ebbe belekötötték még a cég néhány másik appját is. Egyszerűen hangzik, de ha megnézzük a Google utóbbi években végzett ámokfutását a csevegőappok terén, örülhetünk, hogy ezúttal megúsztuk a káoszt, és úgy tűnik, tényleg sikerült a ésszel fejleszteni.

Hogy tudok az új verzióra váltani?

A jobb felső sarokban kattintson a fogaskerék ikonra, majd itt legfelül a Próbálja ki a megújult Gmailt menüpontra. (Nyugalom, ugyanitt bármikor visszaválthat a megszokott felületre a Hagyományos Gmail visszaállítása menüpontra kattintva – legalábbis amíg nem az új Gmail az alapértelmezett.) Elképzelhető, hogy ez a menüpont nem lesz ott, például céges emailcímeknél – ebben az esetben így járt, majd előbb-utóbb megjelenik, vagy a rendszergazdáját kell meggyőznie, hogy aktiválja.

Ezután betöltődik az új felület, vele együtt pedig egy nézetválasztó ablak. Érdemes az alapértelmezett nézettel kezdeni, mert itt jön ki leginkább pár apró kényelmi újítás, de később a fogaskerék alatt, a Megjelenítési sűrűség menüpontban bármikor át lehet váltani kényelmes vagy kompakt elrendezésre.

Egyébként az új felület is támogatja az Elsődleges – Közösségi – Promóciók, stb fülekre bontott nézetet, de azt a magam részéről annyira rühellem, hogy még a teszt kedvéért se voltam hajlandó visszaállítani. Aki így használta a régi Gmailt, az új is alapból így fog megjelenni neki.

Gyorsabb, egyszerűbb levélkezelés

Az új verzió tényleg sokat merített az Inboxból, de némileg konzervatívabb, illetve könnyen az ízlésünkhöz szabható úgy, hogy jobban hasonlítson a megszokott Gmailre, és csak a fontosabb új funkciókat emelje át az Inboxból. Ízlés dolga, hogy kinek melyik esik jobban kézre, engem például mindig zavart az Inboxban, hogy túlságosan egy teendőlista sémáját akarja ráhúzni a levelezésemre. Az új Gmail marad a kaptafánál, csak néhány fontosabb elemet örököl át.

Az alapértelmezett mód például segíti a levelek gyors menedzselését. Az emailek csatolmánya már a levél megnyitása nélkül is látszik és közvetlenül kattintható, ha pedig az egeret egy-egy levél fölé visszük (ahelyett, hogy ki kellene jelölgetnünk), jobb szélen megjelennek a legfontosabb funkciók, amelyekkel a levelet gyorsan a helyére rakhatjuk: lehet archiválni, törölni, olvasottnak jelölni vagy elhalasztani.

Nem ér rá? Tegye el későbbre!

Az egyik hasznos újdonság a beépített szundigomb, vagyis hogy a leveleket el lehet tenni későbbre, hogy se kerülgetni ne kelljen őket, amikor épp nem érünk rá foglalkozni velük, se ne felejtődjenek el a rohanásban. Ez a funkció is megvolt már az Inboxban, és korábban megmutattuk azt is, hogyan lehet a Gmailbe belebarkácsolni, de az új verzióba végre gyárilag bekerült.

Itt Halasztás néven fut és egy kis óraikon a jele. Erre rákattintva egy legördülő menüből lehet előre megadott időpontokat választani, de bármilyen saját dátum is megadható, illetve egy Valamikor a jövőbenopcióval határozatlan időre is el lehet süllyeszteni egy nem teljesen érdektelen, de nem is sürgős levelet. A későbbre halasztott üzenetek különgyűjtve el is érhetők a bal oldalon, az Elhalasztott fülre kattintva.

Minden egy helyen

A másik szembetűnő újdonság, hogy az új felületre bekerült jobb szélre egy oldalsáv, ahová a Google bekötötte néhány másik kapcsolódó szolgáltatását: a Naptárat, a Keepet és a valamiért szintén csak angol nevet kapó Tasks feladatkezelőt.

Az oldalsávban az ikonra kattintva megnyílik az adott szolgáltatás panelje, és ott is marad, amíg be nem zárjuk. Ezeket nemcsak odabiggyesztették a levelek mellé, hanem szorosan integrálták is a különálló szolgáltatásokat:

  • A naptárban ott helyben meg lehet nézni az események részleteit vagy új eseményt felvenni.
  • A Keepben a levelezésen belül tudunk új listát vagy jegyzetet hozzáadni vagy meglévőket szerkeszteni. Ha ennek úgy kezdünk neki, hogy meg van nyitva a Gmailben egy levél, a jegyzethez a rendszer automatikusan hozzáad egy linket, amellyel az adott emailre tudunk ugrani, hogy megmaradjon a kontextus, vagyis lássuk, mihez is fűztünk hozzá jegyzetet.
  • A Tasksban is lehet teendőket létrehozni kézzel, de ha egy emailt áthúzunk ide, automatikusan kreál belőle a rendszer egy új feladatot.
  • A saját Google-appokon túl néhány külső szolgáltató bővítményei is hozzáadhatók ehhez az új oldalpanelhez.

Mindez így néz ki a gyakorlatban:

Végre egy rendes feladatkezelő!

Az oldalsáv appjai közül a Tasks a legérdekesebb, mert itt nemcsak az az újdonság, hogy jobban integrálták a levelezésbe, hanem az is, hogy ez a Google első valamirevaló önálló feladatkezelő alkalmazása, amivel réges-régi adósságot törlesztett a cég. A Keepben és a Naptárban is voltak hasonló funkciók, de külön app eddig nem létezett, és a webes változat szinte használhatatlan volt.

Most viszont fű alatt rögtön egy különálló mobilapp is érkezett a komoly ráncfelvarráson átesett Taskshoz, ami más feladatkezelőkhöz (még a Microsoft elég nyögvenyelősen fejlődő To-do nevű appjához képest is) meglehetősen fapados egyelőre, de egyáltalán nem rossz irány.

Comments are closed