Munka: plusz pihenőt kell kapj a hidegben! (2018.02.27.)

Ennyi plusz pihenőt kell kapj a hidegben: minden dolgozóra vonatkozik

Az egész országban elképesztően hideg van, aki pedig tartósan hidegben dolgozik, számos veszélynek van kitéve. Összeszedtük, hogy ezek közül melyek a legsúlyosabbak, és annak is utána jártunk, hogy milyen intézkedésekkel kell biztosítani, hogy a munkavállalók egészségesek maradjanak a zord körülmények ellenére.

Ha sokáig tartózkodunk hidegben megfelelő ruházat nélkül, könnyen összeszedhetünk különböző, hideg okozta megbetegedéseket. A weborvos.hu szerint Ezek közé tartozik a kihűlés és ide sorolandóak különböző fagyási sérülések, sok bőrgyógyászati kórkép, ráadásul rosszabbá válhatnak már meglévő szív-érrendszeri és légzőszervi megbetegedéseink is.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hidegben az ujjaink, a lábujjaink és az orrunk van kitéve a legnagyobb veszélynek, ugyanis ezeken a területeken nincs nagyobb mennyiségű izom, melyek melegíthetnék e szervezinket. Ezen felül még tetézi is a bajt, hogyha csökkenne a testünk hőmérséklete, akkor a szervezetünk az életfontosságú belső szerveink melegen tartására koncentrál, így csökken a végtagjaink vérellátása.

A lábaink és a kezeink amúgy is hamarabb hűlnek ki, mivel a testünk többi részénél nagyobb a hőleadásuk, ráadásul nagyobb eséllyel is érintkeznek a hideggel vagy hideg felületekkel – olvasható a kanadai kormány munkavédelmi hivatalának honlapján, akik földrajzi elhelyezkedésükből adódóan vitán felül állóan nagy hidegszakértőnek számítanak.

A fentiekből adódóan rendkívül fontos, hogy mindig megfelelően legyünk felöltözve a hidegben, munka esetén pedig a biztonságos körülmények is biztosítva legyenek. Arról, hogy ezek a körülmények teljesüljenek, hazánkban jogszabályok gondoskodnak.

Először is fontos kiemelni, hogy a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló rendelet szerint fiatalkorú és várandós munkavállaló hideg vagy váltakozóan hideg és meleg munkakörnyezetben munkát nem végezhet.

A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelet  szerint a zárt térben lévő munkahelyek esetén, télen a biztosítandó hőmérséklet

  • szellemi munka esetén 20-22 fok,
  • könnyű fizikai munka esetén 18-20 fok,
  • közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18 fok,
  • nehéz fizikai munka esetén pedig 12-14 fok.

E rendelet szerint fő szabály szerint az számít hideg munkahelynek, ha “a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el”.

A jogszabály szerint, amennyiben hideg munkahelyen dolgozunk, akkor jogunk van óránként legalább öt, de legfeljebb tíz perc pihenőidőhöz. Ez pedig nem azt jelenti, hogy abbahagyhatjuk a munkát és fagyoskodhatunk, mert a rendelet azt is meghatározza, hogy “a munkavállalók részére tiszta levegőjű, kellő megvilágítású, szükség esetén fűthető” helységet kell biztosítani pihenőhelyként.

Ezen túlmenően, a munkavállalók részére biztosítani kell legalább 50 °C-os teát, ám a teát nem elegendő csakúgy kitenni, ahhoz cukrot és édesítőszert is biztosítani kell, a fogyasztásához pedig

legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni

– írja a jogszabály.

Vannak azonban további jogszabály is, amely alkalmazandóak, ha hidegben dolgozik egy munkavállaló. A munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeiről szóló rendelet hőmérséklet okozta veszélykénthatározza meg a hideget, és “esőben vagy hideg időben végzett szabadtéri munkák” esetére vízhatlan öltözék biztosítását írja elő.

A vízhatlan öltözéken túl pedig egyéni kockázatértékelés alapján más védőöltözékekre (például sapkára, sálra vagy kesztyűre) is szükség lehet, melyeket szintén biztosítani kell a munkavállaló számára.

Comments are closed