Tarifamódosulás – tartós ápolás (2018.01.08.)

Sok nyugdíjas havi 50 ezer forint támogatást kaphat – itt a részletek
Három feltételnek kell megfelelnie 2018. január 1-étől azoknak az embereknek, akik legalább húsz éven keresztül a saját otthonukban ápoltak beteg gyermeküket.
Az így megkapható támogatás összege 50 ezer forint.

Akár fél évre visszamenőlegesen is járhat a tartós ápolást végzők időskori támogatása, ha az igénylők megfelelnek a törvény által támasztott követelményeknek. Az adózóna.hu összesítése szerint ez azoknak jár, akiknek megállapított öregségi nyugdíjuk van, a nyugellátást megelőzően a gyermeküket 20 évig otthon ápolták és ehhez ápolási díjat vettek igénybe, melyből legalább egy évet úgy, hogy az emelt összegű vagy kiemelt összegű díjat kaptak. Az igazolásokat a kérelmezéskor nem kell csatolni, elég csak nyilatkozni róluk.
Fontos, hogy a legfontosabb a gondoskodási időszak hossza az elsődleges. Ha ez önmagában nem éri el a 20 évet, akkor maximum 10 évvel kiegészíthető a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekre tekintettel folyósított gyes idejével is.

Ha valakinek jár az 50 ezer forintos támogatás, akkor azt a jogosultság megállapítása előtti hat hónapra visszamenőleg megkaphatja. Tehát, aki már 2018. január 1-jén megfelelt a feltételeknek, nem kell aggódnia, ha nem tudja azonnal benyújtani az ellátásra való igényét. A támogatás a jogosultság kezdő hónapjára tekintettel is teljes összegben jár.

A támogatást az illetékes járási hivatalnál kell igényelni. Az ehhez szükséges nyomtatvány (mind papíralapon, mind pedig elektronikus formában) tölthető le majdan a kormányzati portálról vagy a központi nyugdíjbiztosítási szerv (MÁK) honlapjáról. De az Adózóna szerint a szükséges nyomtatvány egyelőre még nem elérhető.
- forrás:
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/sok_nyugdijas_havi_50_ezer_forint_tamogatast_kaphat_itt_a_reszletek.654337.html

Comments are closed