Életbe lépett a szigorított kötelező szülőtartás (2017.11.14.)

Életbe lépett a szigorított kötelező szülőtartás
- Mostantól perelhet a szülő, ha nem kapja meg, ami jár neki!

Gilvánfai közösségi kertművelés - közfoglalkoztatottak bevonásával. Jobbra: Csonka László alpolgármester
Közösségi kertészet Gilvánfán – közfoglalkoztatottak bevonásával.
Jobb oldalon: Csonka László alpolgármester
(archív) 

A szülőtartás nem új jogintézmény, azt már az Alaptörvény hatályba lépését megelőzően is szabályozta a Családjogi törvény, valamint a 2014. március 15-én hatályba lépett Polgári Törvénykönyv is tartalmazza – a rokontartás szabályai között – a szülőtartásra vonatkozó rendelkezéseket. Eszerint a törvény jelenleg hatályos szövege is rögzíti, hogy tartási kötelezettsége áll fenn elsősorban a szülőnek a gyermekével és a gyermeknek a szülőjével szemben.

A 2016. május 3-án az Országgyűlés elé terjesztett módosítási javaslat az indoklás szerint azonban azt hivatott nyomatékosítani, hogy a nagykorú gyermekek szüleik irányában fennálló tartási kötelezettsége kiemelt jelentőséggel bír a rokontartás szabályaihoz képest, ezért külön kiemelést igényel, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni a rászoruló szüleikről.

Mostantól perelhet az is, aki ténylegesen eltartja a szülőt, de nem rokon

Például ha a szülő idősek otthonában él, de a jövedelme nem elegendő arra, hogy ezt fizesse, vagyona sincs, akkor ez az intézmény a javaslat szerint saját jogon indíthat mostantól pert. Nem kell azt mondani a bentlakónak, hogy ’vagy bepereled a gyerekedet, hogy fizessen helyetted, vagy kiteszünk az utcára’.

- forrás:
http://egyazegyben.com/eletbe-lepett-a-szigoritott-kotelezo-szulotartas-64873

Comments are closed