Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda: elindul(t) az őszi tanév (2017.09.11.)

VÁLTOZÁSOK… – Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda, Gilvánfa

- Megtörtént a gilvánfai lakosok tájékoztatása a tanodai évnyitón.  Sikerült-e már fölmérni, hogy a gyermeklétszámból fakadóan milyen befogadói lehetőség lesz ebben a tanévben? Több vagy kevesebb diákra számítanak a beiratkozás alapján?

Ambrus László tanodavezető
:

WP_20150908_044- Augusztus utolsó napjaiban  a tanoda munkatársai, pedagógusok, szociális munkások és szociális asszisztensek, felkeresték az összes gilvánfai felső tagozatos és középiskolás tanulók családját, annak érdekében, hogy felmérjék a tanodához és a tanuláshoz való viszonyt. Általában elmondható, hogy a tanoda elfogadottsága az eddigiekhez hasonlóan jó, illetve felkínáltuk azoknak a gyerekeknek a tanoda szolgáltatásait, akit az elmúlt években nem vagy rendszertelenül jártak hozzánk.

- Békési Andrea egyesületi elnök a helyi, közösségi médiafelületen ezt a tájékoztatást tette közzé, idézem:
,,A jövőben elsősorban a továbbtanulni készülő 6-7-8 és 9-13 osztályos gyerekeket várjuk.”
Mi a változás fő oka és ez mit jelent létszámarányosan Gilvánfán?
Ambrus László tanodavezető:
- A közösségi ház és tanoda létrejöttének fő célja az volt, hogy támogassa a középiskolára készülőket tanulmányaikban, illetve erősítse a kapcsolataikat a többségi társadalommal. Több volt tanodásunk érettségi vagy szakmunkás bizonyítványt szerzett. Az elmúlt egy-két évben az vettük észre, hogy a nagyobbak sikerei után a kisebbek is szívesen bejöttek tanulni, játszani. Ugyanakkor feltűnt az is, hogy különböző okok miatt, a középiskolások közül többen lemorzsolódtak az iskolából és a tanodából is. Szeretnénk idejében megállítani ezt a folyamatot. Ennek érdekében egy szorosabb mentori rendszerrel fogjuk segíteni a nagyobbakat a tanulásban és a tanodai programokban is.
Szeretném kihangsúlyozni, hogy a kicsit sincsenek kizárva a tanodából! Minden iskolai napon várjuk őket 17 óráig tanulásra, játékra, beszélgetésre, illetve a foci, a kézműves és a tánc programok számukra is nyitottak.

-  Mit jelent majd a gyakorlatban az, hogy a tanoda szeptembertől közösségi házként történő működése megszűnik?
Ambrus László tanodavezető:
- Az előzőek szerint szeretnénk a ház működését úgy szervezni, hogy a délutáni-kora esti órákban a nagyobb tanulókkal tudjuk foglalkozni. A felnőttek részére péntek kivételével minden munkanap 8 és 15 óra között kereshetik munkatársainkat ügyes-bajos dolgaikban.

- Mi lesz a tervezett küldetés, célja a tanodai jogsegélyszolgálatnak? Miben nyújtanak segítséget a tanodához kötődő szociális munkások?
Ambrus László tanodavezető:
- A jogsegély-szolgálat szervezetünk legrégibb gilvánfai szolgáltatása, a hivatalos iratok, szerződések, peres ügyek szakszerű lebonyolításában kaphatnak segítséget dr. Heindl Pétertől, akit Bogdán Annuska segít munkájában. A szociális munkások segíthetnek a különböző adminisztrációs ügyekben, ösztöndíjak, segélyek megszerzésében, valamint az álláskeresésben is.

- A tanoda szeptembertől elsősorban miben, milyen területen várja az együttműködést a gilvánfai lakosoktól?
Ambrus László tanodavezető:
- Az a tapasztalatunk, hogy azok a gyerekek sikeresebbek az iskolában, tehetségük kibontakoztatásában, akiket otthon támogatnak. Ez alatt azt értem, hogy elküldik a gyereket az iskolába és a tanodába is. Mi a magunk részéről szeretnénk rendszeresen tájékoztatni azokat a családokat, aki megbíznak minket a gyerekeik mentorálásával. Illetve igyekszünk minél több olyan programot (tanulmányi segítség, kirándulás, ünnepek, mozi, tábor stb) szervezni, amelyekről azt gondoljuk, hogy segítik a gyermekek boldogulását. Így abban kérjük a szülők együttműködését, hogy támogassák gyermekük részvételét a tanodai programokon.
A tanodai beiratkozás elkezdődött, péntekig (09.08) már 27 tanuló és szüleik kötötték meg a tanodai szerződést, amelyben kölcsönös vállalásokat teszünk.
Szeretettel várunk minden iskolás gyermeket!

Comments are closed