VÁLTOZIK A TRAKTOROS VIZSGA (2017.06.12.)

Új elméleti vizsgakérdések a traktorosoknak is

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2017 szeptemberétől korszerűsíti a közúti járművezető képzéshez kapcsolódó „T” (mezőgazdasági vontató) kategóriás elméleti vizsgakérdéseket.
Az eredményes felkészülés érdekében a kérdéssor mától elérhető és szabadon böngészhető az interneten.

WP_20150518_011

thumbs_WP_20150402_017
(fotó: illusztráció, archív, gilvánfai mezőgazdasági gépek)

A szaktárca módszertani felülvizsgálati és korszerűsítési koncepciója keretében 2015 januárjában valamennyi nemzetközi kategóriában felfrissítették, naprakésszé tették a közúti járművezetők hatósági elméleti vizsgakérdéseit. A „T” kategória hasonló megújítása a kedvező tapasztalatok, pozitív visszajelzések ismeretében, az időközben elvégzett további fejlesztések (pl. mozgóképes kérdések bevezetése) adta lehetőségekkel élve történhetett meg.

A mezőgazdasági vontatók területén különösen jelentős és gyors ütemű műszaki fejlesztés ment végbe az utóbbi években. A korábbi elméleti vizsgakérdések ezért egyre kevésbé feleltek meg a kor kihívásainak és követelményrendszerének. A korszerűsítés eredményeként nagyságrenddel nő a lehetséges vizsgakérdések mennyisége, az adatbázis a naprakész technológiai megoldásokat is magában foglalja, közérthetőbb lett a megfogalmazás, és szebb a grafikus megjelenítés. A számítógépes vizsgáztatási rendszer egyebekben a megszokott formában működik a továbbiakban is. A kérdések megjelenítése, száma, pontozása, és a megválaszolásukra rendelkezésre álló időkeret nem változik.

A vizsgakérdésekkel párhuzamosan megújulnak a „T” kategóriás tantervi és vizsgakövetelmények is. Így a képzőszervek elméleti oktatásában is megjelennek a mezőgazdasági vontatóknál alkalmazott modern műszaki megoldások. A képzés megfelelően felkészítheti a leendő járművezetőket az átdolgozott kérdésbankon alapuló elméleti vizsgák eredményes letételére.
Az új vizsgakérdéseket a „T” kategóriás képzésben résztvevő képzőszervek, szakoktatók és tanulók már a szeptemberi bevezetés előtt megismerhetik a www.edukresz.hu/tkategoria honlapon.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály)

Comments are closed