Egy gazdasági szakember számára nincs korlát (portré)

A Széchenyi-díjas Kürti Sándor, akinek cégét, a Kürt Zrt.-t a világ egyik legjelentősebb számítógépes adatmentő cégeként tartanak nyilván, elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására nyújt támogatást. Az Egyesült Államokból származó eljárást már tíz iskolában alkalmazzák, de a vállalkozó százról álmodik.

- Hogyan indult a társadalmi szerepvállalása?
- Találtunk olyasmit, amibe – a kollégáimmal együtt – az egész Kürtöt be lehetett vonni. Úgy kezdődött, hogy 1990-ben az első éves gazdasági eredményünket odaadtuk egy tanári karnak, hogy építsenek belőle iskolát, ami ma is nagyszerűen működik a XI. kerületben. Ez a KÜRT Alapítványi Gimnázium. Nagyon büszkék vagyunk rá. Következő vállalásunkat a Veszprémi – mai nevén Pannon – Egyetemen tettük: ott a Hátrányos Helyzetű, elsősorban cigány származású gyerekek Oktatási Alapítványát (H20) hoztuk létre 1996-ban. Ez egy hosszú távú építkezési folyamat, amelynek most már előrehaladott stádiumában vagyunk.
- Miért épp Veszprém?
- Ez az alma materem. Volt ott egy cigány származású kollégiumi szobatársam, aki az egyetemen maradt tanárnak. Az ő kezébe adtuk a H2O alapítványt, amibe mi csak pénzt teszünk. Azokat a mentorokat, tanárembereket támogatjuk, akik vállalják, hogy kézen fogva egy-egy cigánygyereket elvisznek a magyar állam által elismert eredményig, mint például a diploma, az érettségi, a nyelvvizsga, vagy a jogosítvány. Ha a tanár teljesíti a vállalását, akkor megkapja a megfelelő pénzt. Például egy diploma az 3-5 millió forintba kerül nekünk. Folytatás itt: Egy gazdasági szakember számára nincs korlát

Kürti Sándor (Kürt Zrt.)

Kürti Sándor (Kürt Zrt.)

Comments are closed