Egyedülálló szülőknek vissza nem térítendő állami támogatások 2016-ig.

- A családi pótlék magasabb összegben jár azoknak a szülőknek, akik gyermeküket egyedül nevelik. Ennek a magasabb összegű családi pótléknak az összege egy gyermek esetében 13.700 forint a támogatás összege, 2 gyermek esetében 14.800 forint jár minden gyermek után, így 29.600 forint a családi pótlék összege. Három vagy több gyermek egyedül történő nevelése esetén minden gyermek után 17.000 forint jár, vagyis ez három gyermeknél 51.000 forintos családi pótlékot jelent.
(Természetesen a további családi alapellátások mint, a GYES és a GYED, további a GYED EXTRA és a diplomás GYED is megilletik a gyermeküket egyedül nevelő szülőket.)
 - Az gyermekét egyedül nevelő szülő jogosult a gyermektartásdíjra.
Ennek összegét a bíróság állapítja meg, sokszor közös megegyezéssel is működik ennek meghatározása, de a legtöbb esetben mégis a bíróság mondja ki a határozatot. A tartásdíj megítélt összege általában a külön élő szőlő fizetésének 15 % – 25%-a közötti összeg egy gyermek után.2 gyermek után 30%-40% körüli összeg, míg három vagy több gyermek esetében akár 50%-is lehet. Ha ezt nem tudod behajtani egykori kedveseden, akkor igénybe veheted az állam segítségét, hiszen ők megelőlegezhetik a Neked járó gyermektartásdíjat.
- Az egyedülálló szülőket az állam a iskolakezdés nehézségeiben is igyekszik támogatni. A nagycsaládosok mellett azok a szülők is részesülhetnek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, akik gyermeküket egyedül nevelik. Ebben a támogatásban benne van a gyermek illetve gyermekek étkeztetésének támogatása, illetve az iskolakezdéshez kapcsolódó tankönyvvásárlás támogatása.
- A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultaknak az állam évente 2 alkalommal Erzsébet utalvány formájában folyósíthat támogatást rendkívüli gyermekvédelmi támogatás formájában. Ennek összege minden alkalommal 5800 forint, melyet fel lehet használni készételek vásárlására, ruházat vásárlására, illetve tanszerek vásárlására. Ezt akkor igényelheted ha nehéz helyzetbe kerültetek és ez veszélyezteti a létfenntartásotokat.
 – Egyszeri anyasági támogatás is megjár a gyermekét egyedül nevelő szülőnek, ennek összege 2014-ben egy gyermek után 64.125 forint, ikrek esetében 85.500 forint. Ezt a támogatást a szülést követő hat hónapban lehet igényelni, ha addig nem teszed meg, utána már nincs rá mód, ugyanis a határidő lejárta jogvesztő!
 – Az egyedülálló szülő élhet a tankönyvtámogatás lehetőségével. Ezzel jelentősen megkönnyítheti az iskolakezdés anyagi terheit.
 – Az egyedülálló szülőt egy olyanfajta támogatás is megilleti, melyet úgy hívnak, hogy állami kezességvállalás hitelfelvételhez. Ennek segítségével jóval kevesebb önerőre van szüksége a szülőnek a hitelfelvételhez, mint egyébként. Ezt a támogatást minden 35 év alatti, gyermekét egyedül nevelő szülő igényelheti, akinek nincs másik lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga, illetve önkormányzati tulajdonban lévő vagy szolgálati jogviszonyhoz, munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya.
 – Sokan elfelejtik megemlíteni a szocpolt, mellyel nem csupán a gyermeket nevelő családok, hanem a gyermeküket egyedül nevelő, egyedülálló szülők is élhetnek, így segítséget kaphatnak saját lakásuk megszerzéséhez.
 – Szerencsére a legtöbb szolgáltató is nyújt bizonyos segítséget az egyedülálló szülőknek, így egészen jelentős összeggel kurtíthatod gázszámládat, de kevesebbet kell fizetned a távfűtésért és a villanyért is, amennyiben a szolgáltatóhoz benyújtod a megfelelő kérelmet.

Comments are closed